Medycyna, zdrowie, uroda

Syrop z mniszka lekarskiego – jak go przygotować?

Mniszek lekarski

Domowe sposoby na uporanie się z pewnymi dolegliwościami są nierzadko wyjątkowo skuteczne. Medycyna naturalna działa nieprzerwanie od tysiącleci i to ona zapewniła ludzkości przeżycie na przestrzeni ich historii, by w końcu ustąpić rozwiązaniom nowoczesnym. Nie oznacza to, że nie jest już dobra, wręcz przeciwnie – pozwala w naturalny, a więc też zdrowy sposób wyleczyć niejedną chorobę. Ciekawe zastosowanie wyróżnia roślinę, którą jest popularny mlecz. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?

Dlaczego w ogóle warto zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Jest to związane z jego składem bogatym w witaminy i makroelementy. Posiada właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, dzięki czemu pobudza wątrobę do pracy, tym samym biorąc udział w rozkładzie tłuszczów. Syrop ten wyróżniają także właściwości przeciwutleniające, przez co chroni przed wolnymi rodnikami, a do tego wykazuje działania zabijające bakterie i antyzapalne. Przez to ów syrop jest polecany podczas różnego rodzaju infekcji, okresów gryp – szczególnie u osób starszych. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z tego, że za sprawą omawianej substancji możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi (chodzi oczywiście o ten określany złym, ponieważ syrop zwiększa ilość dobrego cholesterolu – HDL-C). Syrop sprawdza się też jako lek na chore lub podrażnione gardło.

Syrop z mniszka lekarskiego – sposób przygotowania

Receptura tej substancji nie jest skomplikowana, potrzeba do tego zaledwie 1 litra kwiatów, 1 litra wody, 1 kilograma cukru i soku z dwóch cytryn.

Na samym początku wsyp kwiaty do garnka, a następnie zalej je wodą i wstaw na kuchnię. Doprowadź do zagotowania  i po około kwadransie umieść naczynie w chłodnym miejscu. Po dobie od tego momentu należy przecedzić przez telefoonhoesje 11 procheckvisit this site right hereclick site gazę lub sitko kwiaty i do wywaru dodać cukier i sok z cytryn. Po wymieszaniu składników znów gotuj substancję (przez około 2h) do momentu uzyskania konsystencji miodu. Uwaga, rób to wyłącznie na małym ogniu. Zalecana dawka to jedna łyżeczka w przypadku dzieci, a dorosłych – 3.

Gdzie zbierać kwiaty?

W przypadku robienia syropu konieczne jest wybranie odpowiedniego czasu i miejsca zbioru, ponieważ  dzięki temu rośliny będą posiadały najlepsze właściwości. Uznaje się, że odpowiednim miesiącem jest maj, ponieważ właśnie wtedy kwiaty są najbardziej dojrzałe, a przy tym nie mają jeszcze goryczkowatego smaku. Dochodzi do tego fakt, że idealną porą dnia jest południe, koniecznie w słoneczny dzień. Wtedy kwiaty będą dostatecznie otwarte, a co za tym idzie – będą miały najwięcej smaku i aromatu. Trzeba pamiętać, że świeżo zebrane mniszki lekarskie mogę posiadać lokatorów, czyli małe owady. Z tego powodu po powrocie do domu warto je usunąć (wygodnie się to robi, kładąc kwiaty na białym podłożu, chociażby kartce, ręczniku papierowym). Unikaj jednak roślin znajdujących się w bliskim pobliżu dróg, ponieważ mogą niestety być skażone pestycydami.


Zachęcamy także do odwiedzin serwisu medycznego: Termedia.pl